KONKURS NAGRODA ROKU SARP, edycja 2019

Data dodania: 24.05.2019 | Aktualizacja: 28.05.2019, 15:04:01

KONKURS NAGRODA ROKU SARP, edycja 2019, za najlepszy obiekt architektoniczny zrealizowany do końca 2018 r. w Polsce

W dniu 24 maja 2019 r. w siedzibie Stowarzyszenia Architektów Polskich w Warszawie, przy
ul. Foksal 2 odbyła się uroczystość ogłoszenia wyników w konkursieNAGRODA ROKU Stowarzyszenia Architektów Polskich, edycja 2019 za najlepszy obiekt architektoniczny zrealizowany do końca 2018 r. w Polsce pod Honorowym Patronatem Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. dr hab. Piotra Glińskiego.

Sąd Konkursowy w składzie:

po zapoznaniu się z 75 obiektami zgłoszonymi do Konkursu NAGRODA ROKU SARP, edycja 2019 postanowił przyznać nagrody i wyróżnienia w siedmiu kategoriach:

  1. budynek mieszkalny jednorodzinny
  2. budynek mieszkalny wielorodzinny
  3. przestrzeń publiczna
  4. obiekt oświaty:
  5. obiekt biurowy
  6. budynek kultury, administracji i inne budynki użyteczności publicznej
  7. rewitalizacja

Jury przyznało 14 równorzędnych WYRÓŻNIEŃ:

WYROŻNIENIA w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny:

WYROŻNIENIA w kategorii budynek mieszkalny wielorodzinny:

WYROŻNIENIA w kategorii przestrzeń publiczna

WYROŻNIENIA w kategorii obiekt oświaty:

WYROŻNIENIA w kategorii obiekt biurowy

WYROŻNIENIA w kategorii budynek kultury, administracji i inne budynki użyteczności publicznej

WYROŻNIENIA w kategorii rewitalizacja

Jury przyznało 7 równorzędnych NAGRÓD:

NAGRODA w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny:

obiekt: Dom Polny
pracownia: 81.WAW.PL sp. z o.o.
autorzy: arch. Anna Paszkowska-Grudziąż, arch. Rafał Grudziąż
inwestor: prywatny
wykonawca: Art.-Bud Mariusz Kałucki


uzasadnienie:
Jury doceniło projekt za wkomponowanie budynku w naturalne otoczenie pozwalające, aby mieszkańcy mieli maksymalnie dużo radości z kontaktu z przyrodą.
Projektanci wykorzystali naturalne materiały w postaci kamieni polnych, które podkreślają połączenie budynku z naturą. Wejście do części mieszkalnej jest funkcjonalnie schowane przed wzrokiem osób postronnych. Budynek mieszkalny jest wspaniale wkomponowany w naturę. Dzięki szklanym „ścianom” mieszkańcy mogą o każdej porze dnia cieszyć się bliskością przyrody i pięknymi widokami.

NAGRODA w kategorii budynek mieszkalny wielorodzinny:

obiekt: UNIKATO
pracownia: KWK Promes z Katowic
autor: arch. Robert Konieczny
współpraca autorska: arch. arch. Michał Lisiński, Marcin Harnasz, Marcin Króliczek, Aneta Świeżak
inwestor: UNIKATO spółka komandytowa
wykonawca: metoda gospodarcza


uzasadnienie:
Obiekt został doceniony za konsekwentne realizowanie zamysłu projektowego, gdzie najmocniejszym efektem są agresywnie wystające balkony, których rytm został precyzyjnie przemyślany i nadaje charakter całemu budynkowi. Ponadprzeciętną konsekwencję projektową podkreśla szary tynk bezkompromisowo nałożony na wszystkie powierzchnie budynku za wyjątkiem parteru. Budynek jest obiektem o silnym wyrazie estetycznym, który udało się uzyskać przy niewielkich nakładach finansowych.

NAGRODA w kategorii przestrzeń publiczna

obiekt: Enklawa Przyrodnicza Bobrowisko
pracownia: 55Architekci
autorzy: arch. arch. Wojciech Świątek, Anna Szewczyk-Świątek, Magdalena Caban
inwestor: Gmina Stary Sącz
wykonawca: Budownictwo Mosty Drogi BMD sp. z o.o.


uzasadnienie:
Enklawa przyrodnicza Bobrowisko została nagrodzona w kategorii „przestrzeń publiczna” za idealne wpisanie obiektu w otoczenie po byłym żwirowisku, znajdujące się w widłach górskich rzek Dunajca i Popradu. Niekonwencjonalne bryły, rozwiązania architektoniczne oraz zastosowane naturalne materiały sprawiają, że obiekt ma charakter kameralny i w nieinwazyjny sposób zaistniał w naturalnym środowisku bobrów i łabędzi. Przebieg kładki bez balustrad na podmokłym terenie i na wodzie wymusza baczną obserwację natury przez odwiedzających. Dwie czatownie są zlokalizowane w miejscach, gdzie najczęściej przebywają mieszkańcy Bobrowiska, skąd można je w ukryciu podglądać. Konstrukcja sprawia wrażenie integralnej części krajobrazu. Jednak najlepszą rekomendację dla obiektu wystawili sami turyści, którzy bardzo licznie odwiedzają Enklawę Bobrowisko.

NAGRODA w kategorii obiekt oświaty:

obiekt: Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym
pracownia: archistudio studniarek + pilinkiewicz
autorzy: arch. arch. Tomasz Studniarek, Małgorzata Pilinkiewicz, Magdalena Sikora, Aleksandra Stołecka, Barbara Ziemba, Łukasz Piecha, Magdalena Maj
inwestor: Gmina Kazimierz Dolny
wykonawca: Coprosa Polska Warszawa


uzasadnienie:
Zwycięski projekt z konkursu SARP z 2011 roku, autorstwa zespołu arch. Małgorzaty Pilinkiewicz i arch. Tomasza Studniarka stanowi bezpośrednie nawiązanie do oryginalnego budynku szkoły autorstwa arch. K. Sicińskiego, który uległ zniszczeniu wskutek wybuchu gazu i opiera się na dobrym i twórczym wykorzystaniu topografii terenu, jak też wprowadzeniu współczesnych materiałów i języka architektonicznego.Przeszklone pomieszczenia na parterze, transparentna oranżeria „przyklejona” od strony dziedzińca do skrzydła zachodniego mieszcząca świetlice, dolny dziedziniec z drzewem doświetlający bibliotekę, czytelnię i salę wystawową, oferują światło i przestrzeń. Minimalistyczne biało - czarne wnętrza, białe meble, dobra info-grafika na ścianach budują nastrój koncentracji i są odpowiednim tłem dla nauki. Budynek wprowadził nową, wysoką jakość do kategorii budynków publicznych w miasteczku. Stanowi też wartościowy przykład próby nowoczesnej relacji to tradycji i interpretacji genius loci w sposób autorski, i co ważne: z respektowaniem udziału architekta koncepcji oryginalnej. Z pewnością będzie odniesieniem w dyskusjach na temat relacji architektury historycznej i nowoczesnej w Polsce. Jest też dowodem na to, że konkursy architektoniczne są najlepszym sposobom wyłaniania projektów ważnych dla przestrzeni publicznej.

NAGRODA w kategorii obiekt biurowy

obiekt: Siedziba Firmy BIALMED - hurtownia farmaceutyczna, wraz z częścią biurową i zagospodarowaniem terenu w Piszu
pracownia: 3XA Sp. z o.o.
autorzy: arch. arch. Łukasz Reszka, Maciej Kowaluk
współpraca autorska: arch. Jakub Świtoń, arch. Monika Kowaluk, arch. wnętrz Magdalena Plichta, arch. wnętrz Agata Kalisz
inwestor: Bialmed Sp. z o.o.
wykonawca: ATLAS WARD POLSKA Sp. z o.o.


uzasadnienie:
Budynek siedziby firmy BIALMED nagrodzono za lapidarność rozwiązań architektonicznych, których elegancka forma o wertykalnej artykulacji, przełamuje stereotyp peryferyjnej zabudowy magazynowo-biurowej. Obiekt, mimo znacznej kubatury, współgra harmonijnie z zielonym otoczeniem mazurskiego krajobrazu; jest wybornym przykładem wprowadzania ładu przestrzennego na przedmieścia, zdominowane przez chaos i brzydotę. Doceniono spójność i konsekwencję w kształtowaniu zewnętrza i wnętrz siedziby ze szczególnym uwzględnieniem zieleni istniejącej i nowoprojektowanej.
Dodatkowym atutem realizacji jest zastosowanie odnawialnych źródeł energii w postaci gruntowej pompy ciepła i fotowoltaiki.

NAGRODA w kategorii budynek kultury, administracji i inne budynki użyteczności publicznej

obiekt: Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych w Krakowie
pracownia: Biuro Projektów Lewicki Łatak sp. z o.o. sp. k.
autorzy: arch. arch. Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak
współpraca: arch. arch. Piotr Madej, Mateusz Smoter oraz Karol Ciepliński, Anna Komorowska, Xymena Maciuk, Karolina Pletty, Dawid Rogóż, Michał Rokita Matylda Rozmarynowicz, Joanna Styrylska, Krzysztof Stępniak, Piotr Śpiewak, Przemysław Tabor
inwestor: Gmina Miejska Kraków – Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie
wykonawca: Skanska S.A.


uzasadnienie:
Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Osób Niepełnosprawnych jest wynikiem konkursu współorganizowanego przez SARP. Obiekt nagrodzono za wystudiowane częściowe zgłębienie w teren co pozwoliło zdefiniować nową jakość komunikacyjną wytyczoną przez krajobrazową rampę wzdłuż rzeki Rudawy, aż po taras z zielonym dachem w pełni dostępnym również dla osób niepełnosprawnych, za poszanowanie kontekstu miejsca mające wpływ na kompozycję kluczowych osi widokowych miasta, za konsekwencję i kulturę projektową rozplanowania wnętrz, za przestrzenną rzeźbę bryłową, która z głębokim respektem dla krajobrazu współtworzy obszar dziedzińca – stanowiący nową przestrzeń publiczną.

NAGRODA w kategorii rewitalizacja
obiekt: Warszawski Pawilon Architektury ZODIAK
pracownia: Kalata Architekci
autorzy: arch. arch. Szymon Kalata, Eliza Kalata, Mateusz Świętorzecki
inwestor: Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy
wykonawca: ZAB- BUD Andrzej Zaboklicki


uzasadnienie:
Warszawski Pawilon Architektury Zodiak otrzymuje nagrodę w kategorii Rewitalizacja za udaną próbę przywrócenia miastu charakterystycznego obiektu, stanowiącego ważny element Ściany Wschodniej wpisanej na listę dóbr kultury współczesnej SARP. Dzięki rewitalizacji i przemyślanej przebudowie, pozwalającej na dostosowanie funkcji budynku do współczesnych potrzeb, obiekt ten stanowi ważny głos w toczącej się dyskusji w jaki sposób dbać o zabytki modernizmu.
Należy podkreślić szczególną dbałość autorów projektu o detal i rozwiązania materiałowe, które w sposób twórczy nawiązują do pierwotnych rozwiązań z lat 60-tych. W efekcie rewitalizacji powstał obiekt, prosty, harmonijny i przejrzysty, który szanuje myśl swoich pierwotnych twórców. Autorzy oryginalnego projektu, architekci Jan Bogusławski i Bohdan Gniewiewski byliby dumni!

Decyzją Jury GRAND PRIX Konkursu NAGRODA ROKU SARP, edycja 2019 otrzymał:

obiekt: Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych w Krakowie
pracownia: Biuro Projektów Lewicki Łatak sp. z o.o. sp. k.
autorzy: arch. arch. Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak
współpraca: arch. arch. Piotr Madej, Mateusz Smoter oraz Karol Ciepliński, Anna Komorowska, Xymena Maciuk, Karolina Pletty, Dawid Rogóż, Michał Rokita Matylda Rozmarynowicz, Joanna Styrylska, Krzysztof Stępniak, Piotr Śpiewak, Przemysław Tabor
inwestor: Gmina Miejska Kraków – Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie
wykonawca: Skanska S.A.

Organizator Konkursu postanowił także przyznać

Nagrodę Publiczności za siłę pozytywnego oddziaływania, którą pokazuje oddźwięk w mediach społecznościowych

dla obiektu:Pawilon - Ogród Szeląg, przy ulicy Ugory w Poznaniu w dolinie rzeki Warty
pracownia: wiercinski-studio
zespół: arch. arch. Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany, Janusz Łopieński

uzasadnienie:
Działka została zagospodarowana na Ogród Szeląg poprzez aktywną działalność Rady Osiedla Winogrady i społeczników którzy doprowadzili do pozyskania grantu z Centrum Inicjatyw Lokalnych Miasta Poznań na rewitalizację tego miejsca. W procesie konsultacji społecznych i spotkań z okolicznymi mieszkańcami ustalono zagospodarowanie terenu na cele lokalnego domu kultury, ogrody społeczne i miejsce wypoczynku.
Całoroczny pawilon zawierający wielofunkcyjna salę przeznaczoną na cele kulturalne i edukacyjne, oraz pomieszczenia pomocnicze został zlokalizowany przy głównym wejściu od ul. Ugory. W dalszej, nasłonecznionej części terenu funkcjonują ogrody społeczne z grządkami uprawianymi przez mieszkańców, zajęciami i warsztatami. Pozostawiając istniejący historyczny układ ścieżek po starych ogródkach działkowych przestrzeń została dopełniona drewnianymi tarasami służącymi wypoczynkowi. Całe założenie terenu z pawilonem ma wydźwięk społeczny i ekologiczny.

Fot: Dariusz Gackowski Fotograf / Photographer

 

Udostępnij na:

Załączniki


REKLAMA
Partnerzy SARP:
Bolix Bruk-Bet D+H Duravit Equitone Fakro Kone OWA Polflam Reynaers Aluminium Semmelrock Wienerberger
Powrót na górę